19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLa o bere, la locul de joacă

La o bere, la locul de joacă

Multe dintre locurile de joacă din Craiova arată dezolant, fiind adevărate gropi de gunoi pline cu ambalaje, PET-uri, cutii de suc sau bere, pahare de cafea, ca să nu mai vorbim de cojile de seminţe şi mucurile de ţigară. Partea mai gravă este însă faptul că mobilierul de la locurile de joacă este distrus. În plus, zgomotul pe care îl fac vizitatorii nepoftiţi, unii cu mult trecuţi de vârsta majoratului, atunci când se adună la locul de joacă pentru o „doză“ de bere sau de energizant, nu este de neglijat. Mulţi dintre craiovenii care locuiesc în blocurile din vecinătatea acestor locuri sunt nemulţumiţi de mizeria lăsată în urma lor de adolescenţii care îşi petrec serile chiar sub balconul lor. Aceștia au mers până acolo încât au cerut desfiinţarea locurilor de joacă.

Întâlniri nocturne la locul de joacă

La locul de joacă din Brazda lui Novac, în spatele blocului A13, mobilierul încă rezistă, însă mizeria este la ea acasă. Locatarii se plâng că, seara, grupuri de câte 15-20 de adolescenţi se strâng acolo și ţipă, turează motoarele, folosesc leagănele copiilor. Numai poliţia pune capăt acestor întâlniri, dispersând grupurile de tineri strânşi aici cu maşini şi scutere. „Păstrarea curăţeniei ţine şi de bunul-simţ al oamenilor. Mai vin şi cei mari, ce să le facem? Noi, cei de la asociaţie, le-am recomandat proprietarilor să apeleze la poliţie când sunt deranjaţi de aceşti tineri. Și oamenii sunt dificili, nu-i poţi împăca pe toţi. Sunt aici şi cabinete medicale, dar medicii nu ne‑au sesizat că ar fi deranjaţi de copii sau tineri“, este de părere Adrian Popescu, preşedintele asociaţiei la care este arondat blocul A13.
Ieri la prânz, trei puşti băteau mingea printre balansoare. Ei susţin că proprietarii apartamentelor din blocurile învecinate nu-i ceartă. „Cu noi nu au nimic. Noi ne jucăm aici. Cei mari mai strică, fac mizerie. Se vede că sunt sticle de bere, pahare de cafea, noi nu folosim aşa ceva. Nu ştim ce se întâmplă seara“, a spus un băiat.
Din păcate, cuvintele sunt de prisos, dacă ar fi să judecăm după cum arată spaţiul de joacă. Poate reprezentanţii asociaţiilor de proprietari ar face bine să mai trimită din când în când femeile de serviciu prin zonă, ca să nu mai vorbim de angajaţii de la Salubritate, care ar trebui să mai dea cu mătura şi să strângă gunoiul şi pe aleile dintre blocuri.

Ce-aţi avut cu banca?

Locul de joacă din cartierul Lăpuş Argeş din apropierea blocului 32 naşte alte controverse. Acesta este dotat cu mobilier pentru cei mici şi cu băncuţe pentru părinţi, numai că adolescenţii îşi cer şi ei dreptul şi şi-au improvizat propriile băncuţe din plăci de beton, despre care părinţii celor mici susţin că prezintă pericol pentru copii. Aceştia sunt tentaţi să le „inspecteze“ din curiozitate şi s-ar putea răni oricând.
„Se strâng în grupuri mari, fac gălăgie, îşi comandă mâncare, cumpără sucuri, iar resturile le lasă la intrarea în bloc“, a spus cu supărare Mihaela, o locatară.
Cei de la asociaţia de proprietari au cam aceleaşi sfaturi ca şi colegii lor din Brazdă.
„Vin aici uneori noapte de noapte cu alcool, cu maşini, fac gălăgie, dar le-am spus locatarilor să sune la poliţie. Cât privește băncile de lângă intrarea în bloc, probabil va trebui să vorbesc la primărie să le ridice. De fapt, nu sunt bănci, sunt nişte improvizaţii“, a spus Petre Nadolu, preşedintele Asociaţiei nr. 8 Lăpuş Argeş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS